Omgeving

Gezond Boeren Verstand

Dalerveen
2 verblijven
Met ontbijt

De omgeving van Gezond Boeren Verstand

Wees welkom bij Gezond Boeren Verstand aan de rand van het Drents plateau, tussen de grotere plaatsen Emmen en Coevorden, in het dorp Dalerveen. Gezond Boeren Verstand ligt in het Global Unesco Park de Hondsrug. Door de gunstige ligging bent u snel op de weg naar bezienswaardigheden. In het zuidoosten van Drenthe, tussen de plaatsen Coevorden en Emmen is het heerlijk toeven. Emmen met Wildlands Adventure Zoo, de allernieuwste dierenbelevenis en Coevorden met z’n kasteel, de enigste in Drenthe, vlakbij Plopsa Indoor Coevorden.  De omgeving is rijk aan cultuur en heeft veel bezienswaardigheden, mooie fietspaden en een geweldige natuur voor wandelingen. De wandelroute het Pieterpad en de fietsroutes Vecht dal- en Saksenroute en rondje Nederland komen voor Gezond Boeren Verstand langs. Rond Dalerveen zijn landelijke gebieden en kleine buurtschappen met oude Saksische boerderijen. Het landschap is afwisselend bos en open veld.  Er zijn diverse en goede restaurants in de buurt.  We hebben, tegen geringe vergoeding, een haal- en brengservice naar bijvoorbeeld restaurant, station o.i.d.

Dalerveen heeft twee rijksmonumenten in het dorp, namelijk:

  • Boerderij met achter baander en aangebouwde bijschuur aan de Lichtenburg 7. De zijgevel is gebouwd in 1712, maar de kern van het gebouw is waarschijnlijk veel ouder.
  • Een voormalige boerderij met achter baander en aangebouwde hooischuur met schaapskooi aan de Noorderakkers 18. Dit gebouw is ontstaan in de eind 18e eeuw en is in de 19e eeuw verbouwd.

We doen mee aan een Oer Toer campagne.

Natuurgebieden rondom Dalerveen

Drenthe heeft prachtige natuurgebieden. Gezond Boeren Verstand heeft er alvast vier voor u geselecteerd.

Dalerpeel

In dit gebied is jarenlang aan turfwinning en ontginning gedaan. In het landschap van de Dalerpeel is dat duidelijk zichtbaar. Het gebied is een monument voor de Drentse geschiedenis. Het landschap is afwisselend met delen van afgegraven veengebieden met in het landschap kleine boerderijen. Deels zijn er bos en heidegebieden te vinden.

Het gebied van de Dalerpeel is een afwisselend gebied om in te wandelen. In het gebied Kleine Staarman kunt u een wandelroute lopen. In het begrazingsgebied is het wandelen met een hond echter niet toegestaan. De wandelroute kunt u hier downloaden.

Bossen Hollandscheveld

De bossen rondom Hollandscheveld behoren tot de oudste ontginningsbossen van Drenthe. In de loop der jaren is een deel van het bosgebied veranderd in bouw- en weiland.

Het gebied kunt u verkennen door wandelroutes of fietspaden. Een mooie wandelroute in dit gebied kunt u downloaden via deze link.

De Palms

De palm is een Drents woord voor Jeneverbes. In dit mooie natuurgebied kunt u veel Jeneverbessen vinden. De Jeneverbessen in dit gebied hebben jaren kans gehad om tot enorme exemplaren uit te groeien. U kunt dan ook veel grote Jeneverbesstruiken hier vinden.

Het gebied is vrij toegankelijk voor fietser en wandelaars. Ook hier geld voor honden in de graasgebieden een verbod. Een wandelroute kunt u via deze link downloaden.

De Stroeten

Bij Zweeloo ligt het natuurgebied de Stroeten. In dit gebied zijn vele zandweggetjes te vinden wat het bij uitstek geschikt maakt voor wandelaars. Het gebied is rijk aan natuurlijke beekjes die speels door het landschap kronkelen. Hier blijkt dan ook de naam vanaf te stammen. Stroeten zijn in het Drents kommen in de heide waar het water uit de omgeving zich verzamelde. In de zomer kunt u veel wilde bloemen in dit gebied vinden. Een mooie wandelroute voor dit gebied kunt u via deze link downloaden.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om te wandelen en te fietsen in en rondom Drenthe. Kijkt u anders eens op deze website.
Restaurants

In de nabije omgeving kunt u in meerdere restaurants heerlijk genieten. Van elke keuken is er iets in de nabije omgeving te vinden. Een kleine greep uit het veelzijdige aanbod

Uitstapjes, leuk met de (klein)kinderen
Dagtripjes
  • Bargerveen: Een mooi hoogveengebied om te wandelen en te fietsen en de grootste schaapskooi van Nederland te bezoeken met een uitstapje naar restaurant ’t Wollegras voor een heerlijke lunch of diner.
  • Coevorden: Een vroegere belangrijke vestingstad, met het kasteel, het arsenaal, de synagoge. Ga met gids een wandeling maken of zelf rondslenteren met een wandelroute.
  • Ooievaarbuitenstation de Lokkerij: De lokkerij bij De Schiphorst heeft ervoor gezorgd dat de ooievaar in en rondom het natuurgebied Het Reestdal weer terug is. Dan ook even kijken in het Beeldenpark De Havixhorst in de tuinen van de Havezate en Staphorst is dan ook niet ver meer.
  • Het Dwingelerveld: Met een bezoekerscenturm van Natuurmomumenten waar u kunt ontdekken hoe u te voet of fietsend het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa kunt zien.
  • Orvelte: Ontdek het oerdorp van Drenthe.

U kunt nog meer moois vinden op www. drenthe.nl

Bezoek Dalerveen

Gezond Boeren Verstand

Wees welkom bij Gezond Boeren Verstand aan de rand van het Drents plateau, tussen de grotere plaatsen Emmen en Coevorden, in het dorp Dalerveen. Gezond Boeren Verstand ligt in het Global Unesco Park de Hondsrug. Door de gunstige ligging bent u snel op de weg naar bezienswaardigheden.

Hoofdstraat 104, 7755 NN, Dalerveen